BLACK BEAR - Προέλευση, χαρακτηριστικά και φωτογραφίες!

Μαύρη αρκούδα: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Η μαύρη αρκούδα (Ursus americanus), γνωστή και ως η μαύρη αρκούδα...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Η μαύρη αρκούδα (Ursus americanus), γνωστή και ως αμερικανική μαύρη αρκούδα, είναι ένα από τα πιο κοινά και εμβληματικά είδη αρκούδας στη Βόρεια Αμερική, ειδικά στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να το έχετε δει να αναπαρίσταται σε αρκετές διάσημες ταινίες ή σειρές αμερικανικής καταγωγής. Σε αυτό το φύλλο PlanetAnimal, μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες και περίεργα γεγονότα για αυτό το μεγάλο θηλαστικό της ξηράς. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την προέλευση, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή της μαύρης αρκούδας.Καλή ανάγνωση!

Origin

  • Αμερική
  • Καναδάς
  • Ηνωμένες Πολιτείες

Προέλευση της μαύρης αρκούδας

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η μαύρη αρκούδα είναι ένα είδος χερσαίου θηλαστικού της οικογένειας Ursidae, εγγενές στη Βόρεια Αμερική. Ο πληθυσμός του κυμαίνεται από τον βόρειο Καναδά και την Αλάσκα έως την περιοχή Sierra Gorda του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων βρίσκεται στα δάση και τις ορεινές περιοχές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι προστατευόμενο είδος. Στην επικράτεια του Μεξικού, οι πληθυσμοί είναι πιο σπάνιοι και γενικά περιορισμένοι στις ορεινές περιοχές του βορρά της χώρας.

Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1780 από τον Peter Simon Pallas, Γερμανό ζωολόγο και βοτανολόγο. Σήμερα, αναγνωρίζονται 16 υποείδη αμερικανικών μαύρων αρκούδων και, παραδόξως, δεν έχουν όλα μαύρη γούνα.Ας δούμε εν συντομία τα 16 υποείδη μαύρων αρκούδων που ζουν στη Βόρεια Αμερική:

  • Ursus americanus altifrontalis: Ζει στον Βόρειο και Δυτικό Ειρηνικό, από τη Βρετανική Κολομβία έως το βόρειο Αϊντάχο.
  • Ursus americanus amblyceps: Βρέθηκε στο Κολοράντο, το Τέξας, την Αριζόνα, τη Γιούτα και το βόρειο Μεξικό.
  • Ursus americanus americanus: Κατοικεί στις ανατολικές περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, από τον νότιο και ανατολικό Καναδά και την Αλάσκα, έως το νότιο Τέξας.
  • Ursus americanus californiansis: Εκτείνεται μέσω της κεντρικής κοιλάδας της Καλιφόρνια και του νότιου Όρεγκον.
  • Ursus americanus carlottae: Ζει μόνο στην Αλάσκα.
  • Ursus americanus cinnamomum: Ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις πολιτείες του Αϊντάχο, στη δυτική Μοντάνα, στο Γουαϊόμινγκ, στην Ουάσιγκτον, στο Όρεγκον και στη Γιούτα.
  • Ursus americanus emmonsii: Βρέθηκε μόνο στη νοτιοανατολική Αλάσκα.
  • Ursus americanus eremicus: Ο πληθυσμός του περιορίζεται στο βορειοανατολικό Μεξικό.
  • Ursus americanus floridanus: Ζει στις πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της νότιας Αλαμπάμα.
  • Ursus americanus hamiltoni: Είναι ενδημικό υποείδος του νησιού Newfoundland.
  • Ursus americanus kermodei: Ζει στην κεντρική ακτή της Βρετανικής Κολομβίας.
  • Ursus americanus luteolus: Είναι τυπικό είδος του ανατολικού Τέξας, της Λουιζιάνα και του νότιου Μισισιπή.
  • Ursus americanus machetes: Ζει μόνο στο Μεξικό
  • Ursus americanus perniger: Είναι ενδημικό είδος της χερσονήσου Kenai (Αλάσκα).
  • Ursus americanus pugnax: Αυτή η αρκούδα ζει μόνο στο Αρχιπέλαγος του Αλεξάνδρου (Αλάσκα).
  • Ursus americanus vancouveri: Ζει μόνο στο νησί Βανκούβερ του Καναδά.

Εμφάνιση και φυσικά χαρακτηριστικά της μαύρης αρκούδας

Με τα 16 υποείδη της, η μαύρη αρκούδα είναι ένα από τα πιο διαφορετικά μορφολογικά είδη αρκούδας. Σε γενικές γραμμές, είναι μια μεγάλη και ανθεκτική αρκούδα, αν και είναι πολύ μικρότερη από τις καφέ και τις πολικές αρκούδες. Οι ενήλικες μαύρες αρκούδες έχουν συνήθως μήκος από 1,4 έως 2 μέτρα και το ύψος τους στο ακρώμιο είναι μεταξύ 1 και 1,3 μέτρα.

Το βάρος της μαύρης αρκούδας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το υποείδος, το φύλο, την ηλικία και την εποχή του χρόνου. Τα θηλυκά μπορούν να ζυγίζουν από 40 έως 180 κιλά, ενώ τα αρσενικά από 70 έως 280 κιλά. Γενικά, αυτές οι αρκούδες φτάνουν στο μέγιστο βάρος τους το φθινόπωρο, όταν πρέπει να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα τροφής για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα.

Το κεφάλι τους έχει ίσιο προφίλ προσώπου, με μικρά καστανά μάτια, μυτερό ρύγχος και στρογγυλεμένα αυτιά. Το σώμα αποκαλύπτει ένα ορθογώνιο προφίλ, που είναι ελαφρώς μακρύτερο από το ύψος, με τα πίσω πόδια σημαντικά μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια (περίπου 15 cm διαφορά).Τα μακριά και δυνατά πίσω πόδια επιτρέπουν στη μαύρη αρκούδα να στέκεται σταθερά και να περπατά σε δίποδη θέση, κάτι που είναι ένα πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτών των θηλαστικών. Χάρη στα δυνατά της νύχια, η μαύρη αρκούδα μπορεί επίσης να σκάβει και να σκαρφαλώνει πολύ εύκολα στα δέντρα. Όσον αφορά τη γούνα, δεν έχουν όλα τα υποείδη μαύρης αρκούδας μαύρα παλτά. Σε όλη τη Βόρεια Αμερική, διακρίνονται υποείδη με καφέ, κοκκινωπή, σοκολατί, ξανθιά, ακόμη και κρεμ ή λευκή γούνα.

Συμπεριφορά Μαύρης Αρκούδας

Παρά το μεγάλο μέγεθος και τη στιβαρότητά της, η μαύρη αρκούδα είναι πολύ ευκίνητη και ακριβής στο κυνήγι. Μπορεί επίσης να σκαρφαλώσει σε ψηλά δέντρα στα δάση που κατοικούν στη Βόρεια Αμερική για να ξεφύγει από πιθανές απειλές ή να ξεκουραστεί ήσυχα. Οι κινήσεις του είναι χαρακτηριστικές για ένα φυτόφυτο θηλαστικό, δηλαδή ακουμπά τα πέλματα των ποδιών του εξ ολοκλήρου στο έδαφος όταν περπατά.Είναι επίσης καλοί κολυμβητές και συχνά διασχίζουν μεγάλα υδάτινα σώματα για να μετακινηθούν μεταξύ νησιών σε ένα αρχιπέλαγος ή μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και ενός νησιού.

Χάρη στη δύναμή της, τα δυνατά νύχια της, την ταχύτητα και τις καλά ανεπτυγμένες αισθήσεις της, η μαύρη αρκούδα είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός που μπορεί να πιάσει θήραμα διαφορετικών μεγεθών. Συχνά καταναλώνει τα πάντα, από τερμίτες και μικρά έντομα μέχρι τρωκτικά, ελάφια, πέστροφες, σολομό και καβούρια. Τελικά, αυτές οι αρκούδες μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τα πτώματα που αφήνουν άλλα αρπακτικά ή να τρώνε αυγά για να συμπληρώσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ωστόσο, τα λαχανικά αποτελούν περίπου το 70% του περιεχομένου της παμφάγου διατροφής τους, καταναλώνοντας τεράστια ποσότητα βοτάνων, μούρων, φρούτων και κουκουνάρι. Τους αρέσει επίσης το μέλι και μπορούν να σκαρφαλώνουν σε ψηλά δέντρα για να το πάρουν.

Το φθινόπωρο, αυτά τα μεγάλα θηλαστικά αυξάνουν δραματικά την πρόσληψη τροφής, καθώς πρέπει να αποκτήσουν επαρκή αποθέματα ενέργειας για να διατηρήσουν έναν ισορροπημένο μεταβολισμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Ωστόσο, οι μαύρες αρκούδες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά μάλλον διατηρούν ένα είδος χειμερινού ύπνου, κατά τον οποίο η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο μερικούς βαθμούς, ενώ το ζώο κοιμάται για μεγάλες περιόδους στη σπηλιά του.

Αναπαραγωγή της μαύρης αρκούδας

Η μαύρη αρκούδα είναι ένα μοναχικό ζώο που έρχεται μαζί ως ζευγάρι μόνο όταν φτάνει η περίοδος ζευγαρώματος, η οποία λαμβάνει χώρα μεταξύ των μηνών Μάιο και Αύγουστο, κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.Βόρειο ημισφαίριο καλοκαίρι. Γενικά, τα αρσενικά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα από τον τρίτο χρόνο της ζωής τους, ενώ τα θηλυκά μεταξύ του δεύτερου και του ένατου έτους της ζωής τους.

Όπως και άλλοι τύποι αρκούδων, έτσι και η μαύρη αρκούδα είναι ζωοτόκο ζώο, που σημαίνει ότι η γονιμοποίηση και η ανάπτυξη των μικρών γίνονται μέσα στην κοιλιά των θηλυκών. Οι μαύρες αρκούδες έχουν καθυστερήσει τη γονιμοποίηση και τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσονται μόνο περίπου δέκα εβδομάδες μετά τη σύζευξη, για να αποτρέψουν τη γέννηση μωρών το φθινόπωρο.Η περίοδος κύησης σε αυτό το είδος εκτείνεται σε έξι ή επτά μήνες, στο τέλος των οποίων το θηλυκό θα γεννήσει ένα ή δύο μικρά, τα οποία γεννιούνται άτριχα, με κλειστά μάτια και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 200 έως 400 γραμμάρια.

Τα μικρά θα θηλάζουν από τη μητέρα τους μέχρι να γίνουν οκτώ μηνών και μετά θα αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Ωστόσο, θα μείνουν με τη μητέρα τους τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, μέχρι να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα και να προετοιμαστούν πλήρως να ζήσουν μόνοι τους. Το φυσικό προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 ετών.

Κατάσταση διατήρησης της μαύρης αρκούδας

Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, η μαύρη αρκούδα θεωρείται λιγότερο ανησυχητική, κυρίως λόγω της έκτασης του οικοτόπου της στη Βόρεια Αμερική, της χαμηλής παρουσίας φυσικών αρπακτικών και των πρωτοβουλιών προστασίας. Ωστόσο, ο πληθυσμός της μαύρης αρκούδας έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο αιώνες, κυρίως λόγω του κυνηγιού.Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 άτομα κυνηγούνται κάθε χρόνο, κυρίως στον Καναδά και την Αλάσκα, αν και αυτή η δραστηριότητα είναι νομικά ρυθμισμένη και το είδος προστατεύεται.

Εικόνες της Μαύρης Άρκτου

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!