ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΟΥ

Πολική αρκούδα: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Η πολική αρκούδα ή ursus maritimus, γνωστή και ως...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Η πολική αρκούδα ή ursus maritimus, γνωστή και ως πολική αρκούδα, είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό που ζει στην Αρκτική. Είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας της αρκούδας και είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο σαρκοφάγο της ξηράς στον πλανήτη Γη.

Παρά τις προφανείς φυσικές διαφορές με την καφέ αρκούδα, η αλήθεια είναι ότι μοιράζονται σημαντικά γενετικά χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν, σε μια υποθετική περίπτωση, την αναπαραγωγή και γόνιμους απογόνους των δύο δειγμάτων. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι διαφορετικά είδη, είτε λόγω μορφολογικών, μεταβολικών ή κοινωνικών διαφορών συμπεριφοράς.

Ο πρόγονος της πολικής αρκούδας ήταν ο ursus maritimus tyrannus, ένα πολύ μεγάλο υποείδος.

Origin

  • Αμερική
  • Ασία
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ηνωμένες Πολιτείες
  • Νορβηγία
  • Ρωσία

Πού ζει η πολική αρκούδα;

Ο φυσικός βιότοπος της πολικής αρκούδας είναι ο μόνιμος θαλάσσιος πάγος του πολικού πάγου και τα παγωμένα νερά που περιβάλλουν τα παγόβουνα και τις σπασμένες πεδιάδες του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Υπάρχουν έξι συγκεκριμένοι πληθυσμοί πολικών αρκούδων στον πλανήτη, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Κοινότητα Δυτικής Αλάσκας και Νήσου Βράνγκελ, που ανήκουν και τα δύο στη Ρωσία
  • Βόρεια Αλάσκα
  • Στον Καναδά, υπάρχει το 60% του συνολικού αριθμού των πολικών αρκούδων στον κόσμο
  • Γροιλανδία
  • Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, που ανήκει στη Νορβηγία
  • Francis Joseph Land ή Fritjof Nansen Αρχιπέλαγος, επίσης μέρος της Ρωσίας
  • Σιβηρία

Σωματική εμφάνιση

Η πολική αρκούδα, μαζί με την αρκούδα Kodiak, είναι το μεγαλύτερο είδος αρκούδας. Το βάρος της αρσενικής πολικής αρκούδας μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 κιλά, αφού μιλάμε για δείγματα που έχουν φτάσει πάνω από 1000 κιλά. Τα θηλυκά ζυγίζουν λίγο περισσότερο από το μισό βάρος των αρσενικών και μπορούν να φτάσουν τα 2 μέτρα σε μήκος. Το ύψος της αρσενικής πολικής αρκούδας φτάνει τα 2,60 μέτρα.

Η δομή της πολικής αρκούδας, παρά το μεγάλο της μέγεθος, είναι πιο λεπτή από αυτή των συγγενών της ειδών, της καφέ και της μαύρης αρκούδας.

Το κεφάλι του είναι πολύ μικρότερο και λεπταίνει προς το ρύγχος από άλλες ράτσες αρκούδων. Έχει μικροσκοπικά, μαύρα μάτια και ευαίσθητο ρύγχος με τεράστια μυρωδιά. Τα αυτιά είναι μικρά, τριχωτά και πολύ στρογγυλεμένα.

Αυτή η πολύ συγκεκριμένη διαμόρφωση προσώπου οφείλεται σε έναν διπλό λόγο: το καμουφλάζ και τη δυνατότητα να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απώλεια θερμότητας του σώματος από τα όργανα του προσώπου.

Το τεράστιο σώμα της πολικής αρκούδας συγχωνεύεται, χάρη στην κουβέρτα του χιονιού που τη σκεπάζει εξ ολοκλήρου, με τον περιβάλλοντα πάγο που αποτελεί τον βιότοπό της, και κατά συνέπεια την περιοχή κυνηγιού της. Χάρη σε αυτό το τέλειο καμουφλάζ, περνά κρυφά μέσα από τον πάγο για να πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δακτυλιωμένες φώκιες, που είναι η πιο συχνή λεία του.

Κάτω από το δέρμα της, η πολική αρκούδα έχει ένα παχύ στρώμα λίπους που την μονώνει τέλεια από τον πάγο και τα παγωμένα νερά της Αρκτικής όπου κολυμπά και κυνηγά.

Τα πόδια της πολικής αρκούδας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα από εκείνα των άλλων ουρσίδων, επειδή εξελίχθηκε για να περπατήσει για πολλά χιλιόμετρα στον αχανή βόρειο πάγο και να κολυμπήσει μεγάλες αποστάσεις.

Φαγητό

Η πολική αρκούδα τρέφεται κυρίως με νεαρές δακτυλιωμένες φώκιες. Το θήραμά του κυνηγιέται αδιακρίτως στον πάγο, ή εξαιρετικά υποβρύχια.

Η πολική αρκούδα έχει δύο τυπικούς τρόπους κυνηγιού: να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, με το σώμα της κολλημένο στο έδαφος, σε μια φώκια που ακουμπάει στον πάγο, να σηκώνεται απότομα και μετά από ένα σύντομο τρέξιμο, να δίνει ένα απότομο χτύπημα στο κρανίο της φώκιας, δαγκώνοντας τελικά τον λαιμό της.

Η άλλη μέθοδος κυνηγιού, και η πιο συνηθισμένη, είναι να σκύβεις δίπλα στην φυσητήρας μιας φώκιας. Αυτές οι οπές εξαερισμού αποτελούνται από τρύπες που κάνουν οι φώκιες στον πάγο για να βγουν κυκλικά για να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια των αλιευτικών επιδρομών τους στα νερά που καλύπτονται από το στρώμα πάγου. Όταν η φώκια βγάζει τη μύτη της έξω από το νερό για να αναπνεύσει, η αρκούδα της δίνει μια βάναυση κλωτσιά που συνθλίβει το κρανίο του θηράματος. Με αυτή την τεχνική κυνηγάει και μπελούγκα (θαλάσσια κητώδη που σχετίζονται με τα δελφίνια).

Η πολική αρκούδα εντοπίζει επίσης μωρά φώκιες κρυμμένες σε σήραγγες σκαμμένες κάτω από τον πάγο. Όταν εντοπίζουν την ακριβή τους θέση από τη μυρωδιά, ρίχνονται με όλη τους τη δύναμη στο παγωμένο ταβάνι του κρησφύγετου όπου είναι κρυμμένο το μωρό, πέφτοντας πάνω του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυνηγούν επίσης τάρανδους και καριμπού, ή ακόμα και πουλιά και τα αυγά τους σε περιοχές φωλιάσματος.

Συμπεριφορά

Η πολική αρκούδα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη, σε αντίθεση με τους συγγενείς της. Οι πολικές αρκούδες συσσωρεύουν λίπος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το χάνουν το καλοκαίρι για να δροσιστούν. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, τα θηλυκά δεν καταναλώνουν τροφή και χάνουν έως και το μισό βάρος τους.

Ανάμεσα στους μήνες Απρίλιο και Μάιο είναι η μόνη περίοδος που τα θηλυκά ανέχονται τα αρσενικά επειδή είναι σε ζέστη. Εκτός αυτής της περιόδου, η συμπεριφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι εχθρική. Το ήξερες ? Ορισμένες αρσενικές πολικές αρκούδες είναι κανιβαλιστές και τρώνε μικρά ή άλλες αρκούδες.

Η υπό εξαφάνιση πολική αρκούδα

Δυστυχώς, η πολική αρκούδα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και του συστήματος στο οποίο ζούμε, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων και των λίγων προνομιούχων στην ίδια τη ζωή. Μετά από εξέλιξη για περισσότερα από 4 εκατομμύρια χρόνια, υπολογίζεται τώρα ότι το είδος θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι γεωτρήσεις πετρελαίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν σοβαρά αυτά τα υπέροχα ζώα, των οποίων ο μόνος θηρευτής είναι ο άνθρωπος.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πολική αρκούδα είναι η επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο οικοσύστημά της. Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του Αρκτικού Ωκεανού οδηγεί σε πιο επιταχυνόμενη τήξη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής που είναι ο τόπος κυνηγιού της πολικής αρκούδας. Αυτό το πρόωρο λιώσιμο είναι ο λόγος που οι αρκούδες δεν μπορούν να δημιουργήσουν τα αποθέματα λίπους που είναι απαραίτητα για μια σωστή μετάβαση από εποχή σε εποχή.Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη γονιμότητα του είδους, η οποία πρόσφατα μειώθηκε κατά 15%.

Ένα άλλο πρόβλημα, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι η γεώτρηση πετρελαίου, η οποία καταστρέφει το περιβάλλον της, επειδή η Αρκτική είναι μια περιοχή πλούσια σε αυτόν τον ρυπογόνο περιορισμένο πόρο.

Αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα ωθούν τις πολικές αρκούδες να κάνουν όλο και συχνότερες εισβολές σε περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπους για να τραφούν με τα απόβλητα που παράγουν οι κάτοικοί τους. Είναι τραγικό που ένα ον τόσο μεγαλειώδες όσο αυτό το υπερ-αρπακτικό αναγκάζεται από τη βλαβερή δράση του Ανθρώπου στη Φύση να επιβιώσει με αυτόν τον ταπεινωτικό τρόπο. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνο η συλλογική δράση από ολόκληρη την κοινωνία (όχι μόνο μεμονωμένες ενέργειες) θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Περιέργεια

  • Οι πολικές αρκούδες δεν έχουν πραγματικά άσπρη γούνα, είναι στην πραγματικότητα ημιδιαφανής και το οπτικό εφέ τις κάνει να φαίνονται λευκές το χιόνι το χειμώνα και πιο λευκό ιβουάρ το καλοκαίρι.Αυτές οι τρίχες είναι κοίλες και γεμάτες με αέρα στο εσωτερικό, δίνοντας τεράστια θερμομόνωση ιδανική για να ζεις στο σκληρό αρκτικό κλίμα.
  • Το δέρμα της πολικής αρκούδας είναι μαύρο, άρα απορροφά καλύτερα την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Η πολική αρκούδα δεν πίνει νερό γιατί το νερό γύρω της είναι αλμυρό και όξινο. Οι πολικές αρκούδες λαμβάνουν τα υγρά που χρειάζονται από το αίμα του θηράματός τους.
  • Το προσδόκιμο ζωής της πολικής αρκούδας είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

Εικόνες της πολικής αρκούδας

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!