Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ - Χαρακτηριστικά, βιότοπος και φωτογραφίες!

Καφέ αρκούδα: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα γενικά μοναχικό ζώο. Στην πραγματικότητα, εμείς...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα γενικά μοναχικό ζώο. Πράγματι, τον βλέπουμε σε παρέα μόνο όταν είναι μωρό, με τη μητέρα του. Το μωρό καφέ αρκούδα είναι συνήθως μαζί της για μερικούς μήνες ή και χρόνια.

Παρά το όνομά της, δεν είναι όλες οι καφέ αρκούδες απαραίτητα καφέ. Μερικά άτομα έχουν μια ελαφρά χρυσαφένια απόχρωση και άλλα μπορεί να έχουν γκριζωπό τρίχωμα.

Σε αυτό το φύλλο PlanetAnimal, μιλάμε για αυτό το συναρπαστικό είδος που έχει 18 υποείδη (μερικά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί).Για παράδειγμα, στην Ευρώπη υπάρχει το υποείδος της ευρωπαϊκής καφέ αρκούδας (Ursus arctos arctos), που υπάρχει από την Ιβηρική Χερσόνησο έως τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Μείνετε μαζί μας για να μάθετε τα πάντα για τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον βιότοπο, τη διατροφή και πολλές άλλες περιέργειες της καφέ αρκούδας. Καλή ανάγνωση!

Origin

  • Αμερική
  • Ασία
  • Ευρώπη

Προέλευση της καφέ αρκούδας

Η καφέ αρκούδα είναι εγγενής στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική, καθώς υπήρχε και στην Αφρική, αλλά αυτό το υποείδος έχει πλέον εξαφανιστεί. Ο πρόγονος της καφέ αρκούδας, η αρκούδα των σπηλαίων, ήταν θεότητα για ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς.

Η παρουσία των αρκούδων στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική είναι πολύ ομοιογενής και οι πληθυσμοί δεν είναι πολύ κατακερματισμένοι, σε αντίθεση με τους πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εξαφανιστεί, υποβιβαζόμενοι σε απομονωμένες ορεινές περιοχές.Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχουν μερικά σπάνια δείγματα καφέ αρκούδας στα Πυρηναία (το δικό μας brun des Pyrénées).

Χαρακτηριστικά καφέ αρκούδα

Η καφέ αρκούδα είναι ένα ζώο που έχει πολλά χαρακτηριστικά σαρκοφάγων ζώων, όπως μακριούς, αιχμηρούς κυνόδοντες για τον τεμαχισμό του κρέατος και κοντό πεπτικό σύστημα. Οι γομφίοι του, από την άλλη, είναι επίπεδοι, έτοιμοι να συντρίψουν τη βλάστηση. Το βάρος της αρσενικής καφέ αρκούδας μπορεί να φτάσει τα 115 κιλά και της θηλυκής τα 90 κιλά.

Είναι πελματιαία, δηλαδή ακουμπούν τα πόδια τους εντελώς στο έδαφος για να κυκλοφορούν. Μπορούν επίσης να σταθούν στα πίσω πόδια τους για να βλέπουν καλύτερα, να φτάνουν στο φαγητό ή να σημαδεύουν δέντρα. Είναι σε θέση να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν. Είναι ζώα που ζουν πολύ καιρό, μεταξύ 25 και 30 ετών στην άγρια φύση, και μερικά ακόμη χρόνια όταν ζουν σε αιχμαλωσία.

Οικότοπος της καφέ αρκούδας

Οι αγαπημένοι τόποι διαβίωσης των καφέ αρκούδων είναι τα δάση, όπου μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία τροφών, φύλλα, φρούτα και άλλα ζώα. Η αρκούδα ποικίλλει τη χρήση του δάσους ανάλογα με την εποχή. Την ημέρα σκάβει στο έδαφος για να φτιάξει ένα ρηχό κρεβάτι και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αναζητά πιο βραχώδεις περιοχές. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η καφέ αρκούδα χρησιμοποιεί φυσικές σπηλιές ή τις σκάβει μόνη της για να πέσει σε χειμερία νάρκη.

Ανάλογα με την περιοχή που ζουν, έχουν περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένες περιοχές. Αυτές οι περιοχές είναι μεγαλύτερες στις βόρειες περιοχές, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Οι αρκούδες που ζουν σε πιο εύκρατες ζώνες έχουν μεγαλύτερη πηγή τροφής και χρειάζονται λιγότερη περιοχή επειδή τα δάση είναι γενικά πιο πυκνά σε αυτό το κλίμα.

Τάισμα καφέ αρκούδας

Παρά τα σαρκοφάγα χαρακτηριστικά της, η καφέ αρκούδα έχει παμφάγα διατροφή, πολύ επηρεασμένη από την εποχή του χρόνου που κυριαρχούν τα φυτά.Την άνοιξη, η διατροφή του βασίζεται σε ποώδη φυτά και λίγα πτώματα άλλων ζώων. Το καλοκαίρι, όταν οι καρποί είναι ώριμοι, τρέφεται με αυτούς. Περιστασιακά, αν και πολύ σπάνια, οι καφέ αρκούδες μπορεί να αρπάζουν τα οικόσιτα ζώα και να συνεχίζουν να τρώνε πτώματα, εκτός από την αναζήτηση τροφής για μέλι και μυρμήγκια, που τους αρέσουν.

Πριν από τη χειμερία νάρκη, το φθινόπωρο, και για να αυξήσουν την κατανάλωση λίπους, τρέφονται με βελανίδια από διαφορετικά δέντρα, όπως οξιά και βελανιδιά. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της σεζόν, καθώς τα τρόφιμα είναι λιγοστά και η επιτυχία τους στη χειμερινή επιβίωση εξαρτάται από αυτό. Οι καφέ αρκούδες πρέπει να τρώνε από 10 έως 16 κιλά τροφής την ημέρα.

Αναπαραγωγή καφέ αρκούδα

Η ζέστη της θηλυκής αρκούδας γίνεται την άνοιξη, έχει δύο κύκλους που μπορεί να διαρκέσουν από μία έως δέκα ημέρες. Τα μικρά γεννιούνται στη σπηλιά όπου η μητέρα τους περνά την περίοδο χειμερίας νάρκη, τον Ιανουάριο, και περνούν μαζί της περίπου ενάμιση χρόνο, έτσι ώστε τα θηλυκά να μπορούν να κάνουν μικρά κάθε δύο χρόνια.Γενικά, η μητέρα έχει από 1 έως 3 μωρά ανά γέννα.

Κατά τη διάρκεια της ζέστης, τα αρσενικά και τα θηλυκά συνδυάζονται με πολλά διαφορετικά άτομα για να αποφύγουν τη βρεφοκτονία από αρσενικά, τα οποία δεν είναι βέβαιοι αν είναι οι πρόγονοί τους ή όχι.

Η ωορρηξία προκαλείται, επομένως συμβαίνει μόνο εάν υπάρχει σύζευξη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στη γυναίκα. Το ωάριο δεν εμφυτεύεται αμέσως, αλλά παραμένει να επιπλέει στη μήτρα μέχρι το φθινόπωρο, οπότε σταθεροποιείται και αρχίζει ουσιαστικά η κύηση, για μια περίοδο δύο μηνών.

Καφέ αρκούδα Hibernation

Σε αυτήν την περίοδο, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται κατά 40 παλμούς ανά λεπτό solo 10, η αναπνευστική συχνότητα πέφτει στο όριο και η θερμοκρασία στους 4 ºC.

Το φθινόπωρο, οι αρκούδες περνούν μια περίοδο υπερφαγίας, όπου λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται για την καθημερινή τους επιβίωση. Αυτό τους βοηθά να συσσωρεύσουν λίπος και να ξεπεράσουν τη χειμερία νάρκη, μια περίοδο που η αρκούδα σταματά να τρώει, να πίνει, να ουρεί και να αφοδεύει.Επιπλέον, οι έγκυες θηλυκές θα χρειαστούν ενέργεια για να γεννήσουν και να θρέψουν τα μικρά τους μέχρι την άνοιξη, όταν βγαίνουν από το κρησφύγετο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καρδιακός ρυθμός της καφέ αρκούδας μειώνεται από 40 παλμούς το λεπτό σε μόλις 10, ο αναπνευστικός ρυθμός μειώνεται στο μισό και η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει κατά περίπου 4°C.

Εικόνες καφέ αρκούδα

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!