Ινδικός ελέφαντας - Προέλευση, Χαρακτηριστικά, Ενδιαιτήματα και Κατάσταση Διατήρησης

Ινδικός ελέφαντας: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Ο Ινδικός ελέφαντας (Elephas maximus indicus) είναι ένας από τους τρεις...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

" Ο Ινδικός ελέφαντας (Elephas maximus indicus) είναι ένα από τα τρία υποείδη του ασιατικού ελέφαντα (Elephas maximus) που υπάρχουν σήμερα. Οι ελέφαντες είναι συναρπαστικά ζώα, όχι μόνο για το μέγεθός τους και τη δύναμή τους, αλλά είναι από τα πιο έξυπνα θηλαστικά, έχουν πολύ καλή μνήμη, εξ ου και η παροιμία να έχουν μνήμη ελέφαντα. Επιπλέον, οργανώνονται κοινωνικά σε φατρίες, δημιουργώντας ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, μπορούν να αισθάνονται συμπόνια και μπαίνουν σε περίοδο πένθους όταν πεθαίνει ένα μέλος της ομάδας τους."

Ακριβώς όμως για τα φυσικά χαρακτηριστικά των ελεφάντων ήταν μια ομάδα τρομερά καταδιωκόμενη από ανθρώπους, που τους χρησιμοποίησαν σε πολλούς, πολλούς πολέμους, για να τους κάνουν να μεταφέρουν πολύ βαριά φορτία, όπως τα χρήματα των θηρίων για την κατασκευή. καθώς και για διασκέδαση σε τσίρκο ή ζωολογικούς κήπους όπου τους κακομεταχειρίζονται τρομερά. Στο PlanèteAnimal, σας προσκαλούμε να συνεχίσετε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για τον Ινδικό ελέφαντα.

Origin

  • Ασία
  • Ινδία
  • Νεπάλ

Προέλευση του Ινδικού Ελέφαντα

Στο παρελθόν, η κατανομή του ινδικού ελέφαντα ήταν πολύ ευρύτερη και ήταν εύκολο να δει κανείς έναν Ινδικό ελέφαντα εκτός των συνόρων της ομώνυμης χώρας. Ωστόσο, έχει πλέον εξαφανιστεί από πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Οι κύριοι πληθυσμοί βρίσκονται σε περιοχές της Ινδίας, συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά, μέχρι τα ανατολικά σύνορα του Νεπάλ και δυτικά στο Assam.Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ανατολικά του Arunachal Pradesh και των λόφων του Nagaland. Άλλες ομάδες βρίσκονται στις πεδιάδες του Βραχμαπούτρα και στο οροπέδιο Karbi μέχρι τους λόφους Garo της Meghalaya. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί μάλλον κατακερματισμένοι πληθυσμοί στην κεντρική Ινδία, στη νότια Βεγγάλη, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και στον ποταμό Yamuna.

Όσο για τη Νότια Ινδία, βρίσκονται στην Ουτάρα Κανάντα, στα δάση Dandeli, καθώς και στο οροπέδιο Malnad. Επίσης στο αποθεματικό σύμπλεγμα Nagarahole, Bandipur, Wyanad και Mudumalai, όπου η πυκνότητα πληθυσμού είναι υψηλή. Βρίσκονται επίσης στα Biligirirangans και στην ορεινή περιοχή κατά μήκος του ποταμού Cauvery. Υπάρχουν επίσης διάσπαρτες ομάδες σε απομονωμένους λόφους στην ανατολική Άντρα Πραντές και στο Ταμίλ Ναντού, καθώς και στο καταφύγιο Anamalai - Nelliyampathy - High Ranges. Ο ινδικός ελέφαντας βρίσκεται επίσης στα δάση του Kothamangalam, στο Εθνικό Πάρκο Periyar και στην λοφώδη περιοχή Agasthyamalain, μέρη που αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό βιότοπο για αυτά τα ζώα.

Χαρακτηριστικά του Ινδικού Ελέφαντα

Ο Ινδικός ελέφαντας είναι το πιο άφθονο υποείδος του γένους Elephas. Είναι μεσαίου μεγέθους σε σύγκριση με τα άλλα δύο υποείδη ασιατικών ελεφάντων και μπορεί να καταλήξει να έχει μήκος περίπου 6 μέτρα για ύψος περίπου 3 μέτρα. Αν και είναι το ελαφρύτερο είδος, εξακολουθεί να ζυγίζει μεταξύ 2 και 5 τόνων.

Αυτό το είδος έχει προεξέχον κεφάλι με πολύ φαρδύ κρανίο και κορμό, σχετικά μικρά αυτιά, μακρύ κορμό, όπως η ουρά τους, που ξεχωρίζει για το μακρύ μέγεθός του. Επίσης, η ουρά του έχει τρίχες στο κάτω μέρος. Συνήθως έχουν χαυλιόδοντες, αλλά μπορεί να λείπουν σε μερικά θηλυκά.

Ο Ινδικός ελέφαντας έχει χρώμα σκούρο γκρι έως καφέ και συνήθως έχει αποχρωματισμένες περιοχές που μπορούν να πάρουν ένα ροζ χρώμα που δίνει την όψη κηλίδων.

Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τους ασιατικούς ελέφαντες με τους αφρικανικούς ελέφαντες, αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, σας προσκαλούμε να διαβάσετε αυτό το άλλο άρθρο σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του αφρικανικού και του ασιατικού ελέφαντα.

Indian Elephant Habitat

Ο κύριος βιότοπος αυτού του ελέφαντα βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα της Ινδίας που αποτελούνται από λιβάδια, τροπικά αειθαλή και ημιαειθαλή δάση, δάση υγρού και ξηρού φυλλώματος, καθώς και ξηρά αγκάθια. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν κοντά σε αγροτικές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, ο ινδικός ελέφαντας, αν και σε μικρότερους αριθμούς, μπορεί να δει και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, η Καμπότζη κ.λπ.

Επίσης, αυτοί οι ελέφαντες μπορούν να ζήσουν στο επίπεδο της θάλασσας έως και 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για παράδειγμα στα Ιμαλάια. Λόγω των διαφόρων αλλοιώσεων που υφίστανται τα φυσικά ενδιαιτήματα των ελεφάντων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποια οικοσυστήματα είναι τα καταλληλότερα για αυτά τα ζώα.

Συνήθειες του Ινδικού Ελέφαντα

Ο Ινδικός ελέφαντας μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς με άλλα υποείδη ασιατικού ελέφαντα. Υπό αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα που δημιουργούν μια ομαδική δομή που διαχειρίζεται το γηραιότερο θηλυκό, έτσι ώστε η ομάδα τους να είναι μητριαρχική. Η αγέλη ή η φυλή έχει την παρουσία ενός μεγαλύτερου αρσενικού και άλλων νεαρών. Μόλις τα αρσενικά ωριμάσουν σεξουαλικά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ομάδα για να ζήσουν μια μοναχική ζωή.

Οι ινδικοί ελέφαντες είναι γενικά ημερήσιοι, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας μερικοί μπορεί να μένουν ξύπνιοι για να φρουρούν ενάντια στους ανθρώπους. Επίσης, αυτοί οι ελέφαντες μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή και πηγές νερού. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι μεταξύ των ινδικών ελεφάντων, τα θηλυκά διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τα αρσενικά, μεταξύ 550 και 700 km, ενώ τα αρσενικά διανύουν μεταξύ 188 και 407 km.

Στους αρσενικούς ινδικούς ελέφαντες, εμφανίζεται μια περιστασιακή συμπεριφορά που είναι γνωστή στην Ινδία ως μούστος. Είναι μια μάλλον επιθετική συμπεριφορά κατά την οποία απορρίπτει την εγγύτητα των άλλων και δεν θα διστάσει να επιτεθεί. Έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η σεξουαλική του όρεξη αυξάνεται απότομα. Το Musth διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως ένα μήνα.

Indian Elephant Feeding

Οι ελέφαντες έχουν σχετικά χαμηλή πεπτική απόδοση, γι' αυτό ένας Ινδός ελέφαντας μπορεί να αφιερώνει έως και 20 ώρες την ημέρα να ταΐζεται για να μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του μεγάλου σώματός του.

Η διατροφή τους είναι φυτοφάγη και γενική, περιλαμβάνει δηλαδή μεγάλη ποικιλία φυτών ή μέρη τους. Ο Ινδικός ελέφαντας τρέφεται κυρίως βόσκοντας ή βόσκοντας, γι' αυτό τρέφεται με:

  • Κλαδικά
  • Φύλλα
  • Σπόροι
  • Bark
  • Ξυλόφυτα.
  • Βότανα

Τους ελκύουν επίσης ορισμένα καλλιεργούμενα φυτά, όπως το ρύζι, οι μπανάνες και το ζαχαροκάλαμο. Η προβοσκίδα τους παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο διατροφής τους.

Από την άλλη, οι ελέφαντες πρέπει να πίνουν καθημερινά, γι' αυτό και μένουν κοντά σε πηγές νερού. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άλλο άρθρο: Τι τρώνε οι ελέφαντες;

Αναπαραγωγή Ινδικού ελέφαντα

Μόλις το θηλυκό είναι έτοιμο να αναπαραχθεί, εκπέμπει χημικά και ακουστικά σήματα που αναγκάζουν τα αρσενικά να πλησιάσουν τη φυλή. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των αρσενικών που θα παλέψουν για να ζευγαρώσουν με το θηλυκό, αφού μόνο ένα θα είναι ο εκλεκτός της καρδιάς του και συνήθως είναι αυτός που έχει κερδίσει όλες τις συγκρούσεις.

Τα θηλυκά είναι έγκυα για 22 μήνες, θα γεννήσουν ένα ελεφαντάκι που κατά τη γέννηση θα ζυγίζει περίπου 100 κιλά και το οποίο θα θηλάζει μέχρι τα 5 περίπου χρόνια, ακόμα κι αν μπορεί να τρέφεται και με ορισμένα φυτά.

Όταν το κύπελλο πληθυσμού είναι σταθερό, τα θηλυκά περιμένουν έως και 6 χρόνια ή περισσότερα πριν αναπαραχθούν ξανά. Η μητριαρχική δομή της φυλής σημαίνει ότι πολλές γυναίκες φροντίζουν τις γάμπες.

Κατάσταση διατήρησης του ινδικού ελέφαντα

Εκτιμήσεις αποδεικνύουν ότι στην Ινδία ο συνολικός πληθυσμός αυτού του ελέφαντα είναι περίπου 29.964 άτομα, γι' αυτό και έχει κηρυχθεί άκρως απειλούμενος. Επίσης, ο πληθυσμός του μειώνεται.

Μεταξύ των αιτιών αυτής της θλιβερής επίδρασης είναι το αδιάκριτο κυνήγι, το παράνομο εμπόριο, η απώλεια οικοτόπων και ο κατακερματισμός. Λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούνται στα οικοσυστήματα όπου κατοικούν αυτοί οι ελέφαντες, αναγκάζονται να κινηθούν προς τους ανθρώπινους πληθυσμούς, κάτι που καταλήγει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Σήμερα αναπτύσσονται διάφορα μέτρα για τη διατήρηση και προστασία του είδους, τα οποία πραγματοποιούνται μέσα από τοπικές και διεθνείς δράσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, καθώς και την ασφάλεια στους διαδρόμους που χρησιμοποιούν αυτά τα ζώα, τη διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, καθώς και τον έλεγχο του παράνομου κυνηγιού και του εμπορίου.

Indian Elephant Pictures

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!