KODIAK BEAR - Προέλευση, χαρακτηριστικά και φωτογραφίες!

Αρκούδα Kodiak: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Η αρκούδα kodiak (Ursus arctos middendorffi), γνωστή και ως...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Η αρκούδα kodiak (Ursus arctos middendorffi), επίσης γνωστή ως η γιγάντια αρκούδα της Αλάσκας, είναι ένα υποείδος καφέ αρκούδας εγγενές στο νησί Kodiak και σε άλλες παράκτιες τοποθεσίες από τη νότια Αλάσκα. Αυτά τα θηλαστικά ξεχωρίζουν για το τεράστιο μέγεθος και την αξιοσημείωτη στιβαρότητά τους, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά στον κόσμο, μαζί με την πολική αρκούδα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το γιγάντιο θηλαστικό, σας προσκαλούμε να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το φύλλο PlanèteAnimal, όπου θα σας πούμε για την προέλευση, τη διατροφή και την αναπαραγωγή της αρκούδας Kodiak, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Καλή ανάγνωση!

Origin

  • Αμερική
  • Ηνωμένες Πολιτείες

Προέλευση της αρκούδας kodiak

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αρκούδα kodiak είναι υποείδος της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), ενός είδους της οικογένειας Ursidae που κατοικεί στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική και αριθμεί περισσότερα από 16 αναγνωρισμένα επί του παρόντος υποείδη. Συγκεκριμένα, οι αρκούδες Kodiak είναι εγγενείς στη νότια Αλάσκα και στις υποκείμενες περιοχές, όπως το νησί Kodiak.

Αρχικά, η αρκούδα kodiak περιγράφηκε ως νέο είδος αρκούδας από τον Αμερικανό ζωολόγο φυσιοδίφη και ταξινομιστή C.H. Merriam. Η πρώτη του επιστημονική ονομασία ήταν Ursus middendorffi σε φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο φυσιοδίφη βαλτικής καταγωγής, ονόματι Dr. A. Th. Von Middendorff. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από μια λεπτομερή ταξινομική μελέτη, όλες οι καφέ αρκούδες που είναι εγγενείς στη Βόρεια Αμερική ομαδοποιήθηκαν σε ένα μόνο είδος: Ursus arctos

Επιπλέον, αρκετές γενετικές μελέτες έχουν αναγνωρίσει ότι η αρκούδα kodiak είναι «γενετικά συγγενής» με καφέ αρκούδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη χερσόνησο της Αλάσκας, καθώς και με καφέ αρκούδες από τη Ρωσία. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές μελέτες, λόγω της χαμηλής γενετικής ποικιλότητας, πιστεύεται ότι οι αρκούδες Kodiak έχουν απομονωθεί για πολλούς αιώνες (τουλάχιστον από την τελευταία εποχή των παγετώνων, που συνέβη περίπου 12.000 χρόνια). Ομοίως, δεν είναι ακόμη δυνατό να ανιχνευθούν ανοσολογικές ανεπάρκειες ή γενετικές ανωμαλίες που προέρχονται από ενδογαμία σε αυτό το υποείδος.

Όψη και ανατομία αρκούδας Kodiak

Η αρκούδα Kodiak είναι ένα γιγάντιο χερσαίο θηλαστικό, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος στο ακρώμιο περίπου 1,3 μέτρα. Μπορεί όμως να φτάσει και τα 3 μέτρα στα δύο πόδια, όταν δηλαδή αποκτήσει δίποδη θέση. Διακρίνεται επίσης για τη μεγάλη του δύναμη, με τα θηλυκά να ζυγίζουν συνήθως γύρω στα 200 κιλά, ενώ τα αρσενικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 κιλά σωματικού βάρους.Αρσενικές αρκούδες kodiak που ζυγίζουν πάνω από 600 κιλά έχουν καταγραφεί στη φύση και ένα άτομο με το παρατσούκλι "Clyde" , που ζούσε στον ζωολογικό κήπο της Βόρειας Ντακότα, έχει καταγραφεί να ζυγίζει πάνω από 950 κιλά.

Λόγω των αντίξοων κλιματικών συνθηκών που αντιμετωπίζει, η αρκούδα Kodiak αποθηκεύει το 50% του σωματικού της βάρους σε λίπος. Ωστόσο, στις έγκυες γυναίκες, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 60%, αφού χρειάζονται ένα μεγάλο απόθεμα ενέργειας για να επιβιώσουν και να θηλάσουν τα μικρά τους. Εκτός από το τεράστιο μέγεθός τους, ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των αρκούδων kodiak είναι η πυκνή γούνα τους που είναι τέλεια προσαρμοσμένη στο κλίμα του φυσικού τους οικοτόπου. Όσον αφορά τα χρώματα του τριχώματος τους, οι αρκούδες kodiak συνήθως παρουσιάζουν αποχρώσεις που κυμαίνονται από ξανθό και πορτοκαλί έως σκούρο καφέ. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα μικρά φορούν συνήθως ένα λευκό "δαχτυλίδι γέννησης" στο λαιμό τους.

Αυτές οι γιγάντιες αρκούδες της Αλάσκας έχουν επίσης μεγάλα, πολύ αιχμηρά και αναδιπλούμενα νύχια που τους είναι απαραίτητα σε περίπτωση πτώσης και τα οποία επίσης τους βοηθούν να αμυνθούν από πιθανές επιθέσεις ή εδαφικές μάχες εναντίον άλλων αρσενικών .

Kodiak Bear Behavior

Οι αρκούδες Kodiak διατηρούν συχνά έναν μοναχικό τρόπο ζωής στον βιότοπό τους, συναντώνται μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής και πιθανές εδαφικές διαφορές. Επίσης, επειδή έχουν σχετικά μικρή περιοχή αναζήτησης τροφής, καθώς έρχονται ως επί το πλείστον σε περιοχές όπου αναπαράγεται ο σολομός, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ομάδες αρκούδων kodiak κατά μήκος των πλωτών οδών της Αλάσκας και από το νησί Kodiak. Πιστεύεται ότι αυτός ο τύπος "εύκαιρης ανοχής" μπορεί να είναι μια προσαρμοστική συμπεριφορά, καθώς ελαχιστοποιώντας τις μάχες για την επικράτεια σε αυτές τις συνθήκες, καταφέρνουν να διατηρήσουν μια καλύτερη διατροφή και, ως εκ τούτου, να παραμείνουν υγιείς και δυνατοί για να επιβιώσουν. δώστε συνέχεια στον πληθυσμό.

Όσον αφορά την τροφή, οι αρκούδες kodiak είναι παμφάγα ζώα, των οποίων η διατροφή κυμαίνεται από χόρτα, ρίζες και μούρα της Αλάσκας μέχρι σολομό του Ειρηνικού και μεσαία έως μεγάλα θηλαστικά όπως φώκιες, άλκες και ελάφια.Μπορεί επίσης να καταλήξουν να καταναλώνουν φύκια και ασπόνδυλα που συσσωρεύονται στις παραλίες μετά τις πιο θυελλώδεις εποχές. Με την πρόοδο του ανθρώπου στον βιότοπό του, κυρίως στο νησί Kodiak, έχουν παρατηρηθεί ορισμένες ευκαιριακές συνήθειες σε αυτό το υποείδος. Όταν τα τρόφιμα σπανίζουν, οι αρκούδες kodiak που ζουν κοντά σε πόλεις ή κωμοπόλεις μπορεί να πλησιάσουν τις αστικές περιοχές για να επωφεληθούν από τη σπατάλη τροφίμων.

Οι αρκούδες δεν βιώνουν την πραγματική χειμερία νάρκη όπως άλλα ζώα σε χειμερία νάρκη, όπως οι σκαντζόχοιροι και οι σκίουροι. Για αυτά τα μεγάλα και ανθεκτικά θηλαστικά, η ίδια η χειμερία νάρκη θα συνεπαγόταν μια τεράστια δαπάνη ενέργειας για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματός τους με την έναρξη της άνοιξης. Αλλά επειδή αυτό το μεταβολικό κόστος θα ήταν μη βιώσιμο για το ζώο, θέτοντας ακόμη και την επιβίωσή του σε κίνδυνο, οι αρκούδες kodiak δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά βιώνουν ένα είδος χειμερινού ύπνου. Αν και πρόκειται για παρόμοιες μεταβολικές διεργασίες, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ύπνου η θερμοκρασία του σώματος της αρκούδας πέφτει μόνο λίγους βαθμούς, επιτρέποντας στο ζώο να κοιμάται για μεγάλες περιόδους στη σπηλιά του, εξοικονομώντας έτσι πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναπαραγωγή του Kodiak Bear

Γενικά, όλα τα υποείδη της καφέ αρκούδας, συμπεριλαμβανομένης της αρκούδας kodiak, είναι μονογαμικά και πιστά στους συντρόφους τους. Σε κάθε εποχή ζευγαρώματος, κάθε άτομο συναντά τον τακτικό του σύντροφο, μέχρι να πεθάνει ένας από αυτούς. Επιπλέον, μπορούν να περάσουν αρκετές εποχές χωρίς ζευγάρωμα μετά το θάνατο του συνήθους συντρόφου τους, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι να δεχτούν έναν νέο σύντροφο.

Η περίοδος αναπαραγωγής της αρκούδας kodiak είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, με την άφιξη της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Μετά το ζευγάρωμα, τα ζευγάρια συνήθως μένουν μαζί για μερικές εβδομάδες, χρησιμοποιώντας αυτό το χρόνο για να ξεκουραστούν και να συγκεντρώσουν μια καλή ποσότητα φαγητού. Ωστόσο, τα θηλυκά έχουν καθυστερήσει την εμφύτευση, πράγμα που σημαίνει ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια προσκολλώνται στο τοίχωμα της μήτρας και αναπτύσσονται αρκετούς μήνες μετά το ζευγάρωμα, συνήθως το φθινόπωρο.

Όπως τα περισσότερα θηλαστικά, οι αρκούδες Kodiak είναι ζωοτόκα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η γονιμοποίηση και η ανάπτυξη των μικρών γίνονται στη μήτρα της μητέρας. Τα μικρά γεννιούνται συνήθως στο τέλος του χειμώνα, τους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο, στο ίδιο λαγούμι όπου η μητέρα τους πέρασε τον χειμερινό ύπνο της. Κάθε θηλυκό γεννά συνήθως 2 έως 4 μικρά σε κάθε γέννα, τα οποία ζυγίζουν σχεδόν 500 γραμμάρια και θα παραμείνουν με τους γονείς τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών, αν και δεν φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα παρά μετά τα 5α γενέθλιά τους.

Οι αρκούδες Kodiak έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μικρών μεταξύ των υποειδών της καφέ αρκούδας, πιθανότατα λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών του οικοτόπου τους και της αρπακτικής συμπεριφοράς των αρσενικών σε σχέση με τα μικρά. Αυτός είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που εμποδίζουν την επέκταση του είδους του, καθώς και το «αθλητικό» κυνήγι.

Κατάσταση διατήρησης αρκούδας Kodiak

Δεδομένων των πολύπλοκων συνθηκών του οικοτόπου της και της θέσης της στην τροφική αλυσίδα, η αρκούδα kodiak δεν έχει φυσικά αρπακτικά. Όπως αναφέρθηκε, τα αρσενικά αυτού του υποείδους μπορεί να γίνουν τα ίδια τα αρπακτικά των μωρών μέσω διαφωνιών για την περιοχή, αλλά εκτός από αυτή τη συμπεριφορά, οι μόνες συγκεκριμένες απειλές για την επιβίωση των αρκούδων kodiak είναι το κυνήγι και η αποψίλωση των δασών. Το «αθλητικό» κυνήγι, δυστυχώς, επιτρέπεται σε ρυθμιζόμενη βάση στην Επικράτεια της Αλάσκας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία εθνικών πάρκων είναι πλέον απαραίτητη για τη διατήρηση πολλών αυτόχθονων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της αρκούδας Kodiak, καθώς το κυνήγι απαγορεύεται σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές.

Kodiak Bear Pictures

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!