INDIAN RHINO

Ινδικός ρινόκερος: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Υπάρχουν τρία είδη ρινόκερων στην Ασία, μια ομάδα...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Υπάρχουν τρία είδη ρινόκερων στην Ασία, μια ομάδα μεγαλοφάγων ζώων που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά στον πλανήτη. Το γένος Rhinoceros περιλαμβάνει δύο στενά συγγενικά είδη, ένα από τα οποία είναι ο Rhinoceros unicornis, κοινώς γνωστός ως ινδικός ρινόκερος. Αν και είναι ένα είδος του οποίου ο πληθυσμός έχει σταδιακά ανασυσταθεί, δεν παύει να απασχολεί διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη.

Αυτό το είδος ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης στις αρχές του 1900. Η μετατροπή του οικοτόπου του σε γεωργικές περιοχές και η λαθροθηρία για το κέρατο και άλλα μέρη του σώματός του, όπως το δέρμα του, προκάλεσαν μεγάλη πίεση, όπως συμβαίνει με όλα τα είδη την οικογένεια Rhinocerotidae.

Το PlanèteAnimal αφοσιωμένο στην τρέχουσα διάδοση της ζωικής βιοποικιλότητας παρουσιάζει αυτό το φύλλο για τα χαρακτηριστικά του ινδικού ρινόκερου και σας προσκαλούμε να καθίσετε για να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Origin

  • Ασία
  • Μπανγκλαντές
  • Μπουτάν
  • Ινδία
  • Νεπάλ

Χαρακτηριστικά του Ινδικού Ρινόκερου

Είναι μεγάλα ζώα, με μήκος πάνω από 3 μέτρα, ύψος περίπου 1,8 μέτρα και βάρος κατά μέσο όρο 2 τόνους. Ο χρωματισμός του δέρματός τους ποικίλλει μεταξύ καφέ και ασημί γκρι, με την παρουσία πλακών σε διάφορες περιοχές του σώματος, οι οποίες προκύπτουν από τις πτυχές που σχηματίζονται από το ίδιο το δέρμα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι είναι καλυμμένο με πανοπλία. αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα παρόν στα αρσενικά στο επίπεδο του λαιμού. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του δέρματος είναι η παρουσία διογκώσεων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους ινδικού ρινόκερου έχουν ένα μόνο κέρατο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος πάνω από 50 cm. Όπως σε όλους τους άλλους ρινόκερους, το κέρατο δεν είναι μια οστέινη δομή, αλλά μια δομή κερατίνης που δεν είναι προσκολλημένη στο οστό του ζώου. Τα θηλυκά τείνουν να είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από τα αρσενικά.

Οικότοπος του Ινδικού Ρινόκερου

Ο βιότοπος του ινδικού ρινόκερου αποτελείται κυρίως από δασικές εκτάσεις, λιβάδια και υγροτόπους. Από αυτή την άποψη, μπορεί να βρεθεί στα παραποτάμια λιβάδια ορισμένων λεκανών απορροής και, παρόλο που προτιμά τις πλημμυρικές πεδιάδες, είναι επίσης παρούσα στους βάλτους και τα δάση που τις συνορεύουν. Λόγω της επέκτασης της ανθρώπινης επικράτειας, το φυσικό φάσμα των ρινόκερων έχει μειωθεί σημαντικά.

Προηγουμένως, το είδος είχε μια σειρά που περιελάμβανε τη βόρεια Ινδία, τις λεκάνες του Ινδού, του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα, καθώς και τα σύνορα του Πακιστάν και της Βιρμανίας και τμήματα του Νεπάλ, του Μπαγκλαντές και του Μπουτάν.Τώρα βρίσκεται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές της Ινδίας, όπως το καταφύγιο άγριας ζωής Pabitora ή τα ακόλουθα εθνικά πάρκα: Kaziranga, Manas, Orang, Jaldapara, Gorumara, Dudhwa και Katerniaghat, καθώς και σε μέρη του Νεπάλ.

Συνήθειες και τρόπος ζωής του Ινδικού ρινόκερου

Τα αρσενικά είναι μοναχικά, με περιοχές που δεν είναι τόσο δομημένες όσο εκείνες άλλων ειδών ρινόκερου, όπως ο λευκός ρινόκερος, επομένως οι περιοχές τους επικαλύπτονται, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις όταν συναντώνται στις περιοχές όπου τρέφονται και κυλιούνται, αντιπαραθέσεις που μερικές φορές μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Τα θηλυκά είναι επίσης μεμονωμένα στις συνήθειές τους, εκτός αν προσχωρήσουν στιγμιαία σε ένα αρσενικό για αναπαραγωγή ή είναι με τα μικρά τους που δεν έχουν ακόμη γίνει ανεξάρτητα.

Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να τους βλέπουμε να περνούν μεγάλες περιόδους στο νερό.Τείνουν να παράγουν περιττώματα φορτωμένα με φερομόνες, τα οποία συσσωρεύουν για να υποδείξουν την παρουσία τους. Εκπέμπουν επίσης διαφορετικούς τύπους ήχων για να επικοινωνήσουν. Τείνουν να τρέφονται την αυγή ή το σούρουπο, αποφεύγοντας έτσι τις κινήσεις τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Δίαιτα ινδικού ρινόκερου

Ο Ινδικός ρινόκερος, όπως και άλλα είδη, έχει μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση φυτών, καθώς είναι φυτοφάγο. Η διατροφή του, αν και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βότανα ή χόρτα, ειδικά σε υψηλότερα υψόμετρα, συνήθως περιλαμβάνει επίσης φύλλα, κλαδιά, παρόχθια ή υδρόβια φυτά, φρούτα, ακόμη και ανθρωπογενείς φυτεύσεις. Αυτοί οι ρινόκεροι έλκονται επίσης από το να γλείφουν αλμυρές ή πλούσιες σε μέταλλα πέτρες, πιθανώς για να καλύψουν αυτές τις διατροφικές ανάγκες.

Για να τρέφονται με βλάστηση, στηρίζονται στο προεξέχον άνω χείλος τους, το οποίο προεξέχει ελαφρώς από το κάτω χείλος.Μόλις ληφθεί η τροφή, σπρώχνεται εντελώς στο στόμα για περαιτέρω μάσηση. Αυτοί οι ρινόκεροι χρειάζονται νερό πολλές φορές την ημέρα.

Αναπαραγωγή του Ινδικού ρινόκερου

Το ινδικό είδος ρινόκερου μπορεί να αναπαραχθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και συνήθως είναι τα κυρίαρχα αρσενικά που αναπαράγονται πριν από τους υφισταμένους τους. Προτείνεται ότι τα αρσενικά αντιλαμβάνονται τα θηλυκά από τη μυρωδιά που αναδίδουν όταν είναι σε ζέστη, τότε αρχίζει ένα είδος ερωτοτροπίας και τα κυνηγούν. Ωστόσο, συνήθως υπάρχει κάποια αντιπαράθεση μεταξύ του ζευγαριού έως ότου η γυναίκα επιτρέψει την ένωση.

Η κύηση διαρκεί περίπου 16 μήνες και έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός μόνο μοσχαριού που ζυγίζει κατά μέσο όρο 70 κιλά. Η σεξουαλική ωριμότητα διαφέρει σημαντικά: ενώ για τους άνδρες είναι περίπου 9 ετών, για τις γυναίκες είναι μεταξύ 4 και 5 ετών. Τα θηλυκά τείνουν να παράγουν απογόνους περίπου κάθε 3 χρόνια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής.Λίγες μέρες πριν γεννήσουν έναν νέο απόγονο, φροντίζουν ώστε το μωρό που γεννήθηκε από προηγούμενη ένωση να γίνει ανεξάρτητο.

Κατάσταση διατήρησης του ινδικού ρινόκερου

Ο ινδικός ρινόκερος βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση διατήρησης και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βρισκόταν στο χείλος της εξαφάνισης. Επί του παρόντος, οι κύριες απειλές είναι η λαθροθηρία για την εμπορευματοποίηση του κέρατος και του δέρματος, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Η εισβολή ορισμένων εξωτικών φυτών στην περιοχή ανταγωνίζεται επίσης εκείνα που αποτελούν την τροφική βάση του ινδικού ρινόκερου. Από την άλλη, η αλλοίωση του οικοτόπου του ινδικού ρινόκερου λόγω της ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων και η μείωση των υγροτόπων όπου ζουν αυτά τα ζώα, ασκούν σημαντική πίεση στο είδος. Η συγκέντρωση αυτών των ζώων σε περιοχές με μικρό πληθυσμό επηρεάζει επίσης τη σταθερότητά τους.

Τα μέτρα διατήρησης, εκτός από την κήρυξη προστατευόμενου είδους και το εμπόριο κέρατων που θεωρείται παράνομο, περιλαμβάνουν επίσης τον ινδικό ρινόκερο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Νεπάλ, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των ειδών ινδικού ρινόκερου. Ωστόσο, απαιτείται αυξημένη πίεση για τον πλήρη έλεγχο του κυνηγιού και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αυτά τα ζώα.

Φωτογραφίες Ινδικού Ρινόκερου

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!