Μαύρος Αρουραίος - Προέλευση, Χαρακτηριστικά και Διατροφή

Μαύρος αρουραίος: μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Τα τρωκτικά είναι ζώα με τα οποία ορισμένα είδη συνδέονται στενά...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Τα τρωκτικά είναι ζώα, ορισμένα είδη των οποίων συνδέονται στενά με τον άνθρωπο και σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και δεν είναι άμεσα εξημερωμένα, ευδοκιμούν στα αστικά κέντρα. Ο μαύρος αρουραίος (Rattus rattus) είναι το τέλειο παράδειγμα. Αυτό το τρωκτικό της οικογένειας Muridae είναι διαδεδομένο σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όπου σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το αρχείο PlanetAnimal για να ανακαλύψετε τα πάντα για τον μαύρο αρουραίο, τα χαρακτηριστικά του, τον βιότοπό του και τις συνήθειές του.

Origin

  • Ασία
  • Ινδία
  • Πακιστάν

Προέλευση του μαύρου αρουραίου

Όταν μιλάμε για τον μαύρο αρουραίο, να ξέρετε ότι θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως χωροκατακτητικό είδος. Αυτός είναι ένας τύπος αρουραίου εγγενής στην τροπική Ασία που αποίκισε την Ευρώπη κατά τον 8ο αιώνα. Από τότε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα, όπου θεωρείται παράσιτο. Εκτός από το ότι μπορεί να κινείται κατά μήκος κλαδιών και να σκαρφαλώνει σε δέντρα, το Rattus rattus μπορεί να κινείται και να προσαρμόζεται τέλεια σε αστικά περιβάλλοντα.

Χαρακτηριστικά μαύρου αρουραίου

" Ο μαύρος αρουραίος μπορεί ενδεχομένως να συγχέεται με τον καφέ αρουραίο (Rattus norvegicus), επειδή και οι δύο αποκαλούνται μερικές φορές ο κοινός αρουραίος και επειδή μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το πρώτο είδος έχει μια σειρά από διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά.Ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά του μαύρου αρουραίου:"

  • Είναι τρωκτικό μεσαίου μεγέθους: ο μαύρος αρουραίος έχει μέγεθος μεταξύ 16 και 22 cm περίπου. Επιπλέον, η ουρά έχει μήκος περίπου 19 εκατοστά, επομένως μπορεί να είναι τόσο μακριά ή μεγαλύτερη από το σώμα. Από την άλλη, το βάρος είναι περίπου 300 gr ή λιγότερο.
  • Σεξουαλικός διμορφισμός: τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά.
  • Συνήθως έχει μαύρο χρώμα: η κοιλιακή περιοχή είναι πιο ανοιχτή, αλλά μπορεί να είναι και άλλα χρώματα όπως καφέ.
  • Τα υποείδη δεν αναγνωρίζονται: Κάποτε, τα υποείδη ονομάζονταν ανάλογα με τις χρωματικές διαφορές, αλλά σήμερα δεν αναγνωρίζονται ταξινομικά.
  • Το τρίχωμα περιγράφεται ως λεπτό και ατημέλητο: επιπλέον, τα νεότερα δείγματα έχουν πολύ ομοιόμορφο σκούρο τρίχωμα.
  • Το κρανίο και τα ρινικά οστά είναι κάπως στενά: αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα αυτιά, τα οποία όταν διπλωθούν μπορούν σχεδόν να αγγίξουν την άκρη των ματιών.
  • Έχει έναν άνω πρώτο γομφίο: αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του μαύρου αρουραίου σε σύγκριση με τον καφέ αρουραίο.

Οικότοπος μαύρου αρουραίου

Ο μαύρος αρουραίος είναι εγγενής στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά όταν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί άρχισαν να ταξιδεύουν με βάρκες, εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, μέχρι που εμφανίστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι πολύ κοινό είδος στις παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι ζώο που κολυμπάει εύκολα. Επεκτάθηκε επίσης σε:

  • Αστικές περιοχές
  • Δασώδεις εκτάσεις
  • Σαβάνες
  • Brushwood

Από την άλλη πλευρά, έχει μια εξαιρετική δυνατότητα αναρρίχησης, που του επιτρέπει να είναι παρών στα ύψη των κτιρίων.

Ο μαύρος αρουραίος πολλαπλασιάστηκε περισσότερο στις τροπικές περιοχές, καθώς σταδιακά απομακρύνθηκε από τις εύκρατες ζώνες από τον καφέ αρουραίο, ο οποίος στη μη εξημερωμένη μορφή του είναι πιο επιθετικός από τον αρουραίο της στέγης.Αναπτύσσεται συνήθως από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Συνήθειες του μαύρου αρουραίου

Οι μαύροι αρουραίοι είναι κυρίως νυκτόβια ζώα που σχηματίζουν κοινωνικές ομάδες στις οποίες τα ενήλικα αρσενικά κυριαρχούν στα νεότερα. Γενικά, τα θηλυκά τείνουν να είναι πιο επιθετικά από τα αρσενικά, αλλά λιγότερο κινητικά από τα αρσενικά. Ανάλογα με τον χώρο που μεγαλώνουν, μπορεί να έχουν χερσαίες ή δενδροκομικές συνήθειες, καθώς είναι εξαιρετικοί ορειβάτες, γι' αυτό και βασίζονται στη μακριά ουρά τους για ισορροπία.

Οι φωλιές για μικρά μπορούν να βρίσκονται είτε στο έδαφος, σε δέντρα είτε ψηλά σε ορισμένες κατασκευές. Εγκαθίστανται πάντα σε ένα χώρο περίπου 100 m2 γύρω από τις πηγές τροφής τους, τις οποίες υπερασπίζονται επειδή είναι εδαφικές.

Επιπλέον, ο Rattus rattus χρησιμοποιεί διαφορετικές αισθήσεις για να αντιληφθεί το περιβάλλον. Ωστόσο, φωνάζει μόνο όταν αισθάνεται ότι απειλείται ή για να επικοινωνεί με μέλη της ομάδας.

Ο μαύρος αρουραίος είναι ένα ζώο που προκαλεί ορισμένες βλάβες σε δέντρα, φυτείες, υποδομές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας επειδή είναι φορέας ορισμένων ασθενειών. Ένα από τα πιο γνωστά είναι η βουβωνική πανώλη, που προκαλείται από βακτήρια που ζουν σε μαύρους ψύλλους αρουραίων.

Μια κοινή συμπεριφορά των αρουραίων στέγης είναι ότι μολύνουν τα μη φαγητά τρόφιμα με τα κόπρανα και τα ούρα τους. Ως φορείς διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να τηρείται η υγιεινή και να προστατεύονται τα τρόφιμα όπου είναι γνωστή η παρουσία αρουραίων στέγης.

Δίαιτα με μαύρους αρουραίους

Ο μαύρος αρουραίος είναι παμφάγος, αν και μπορεί να καταναλώσει περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης. Έτσι, περιλαμβάνει στη διατροφή του

  • Φρούτα
  • Σπόροι
  • Δημητριακά
  • Bark
  • Ασπόνδυλα Ζώα

Ένας μαύρος αρουραίος μπορεί να καταναλώνει περίπου 15 γραμμάρια τροφής την ημέρα, εκτός από το να πίνει 15 ml νερό την ημέρα. Όταν υπάρχει σε φυτείες και κτηνοτροφικές περιοχές, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές.

Αναπαραγωγή του μαύρου αρουραίου

Υπό ευνοϊκές συνθήκες, ο μαύρος αρουραίος μπορεί να αναπαραχθεί όλο το χρόνο, αλλά οι κορυφές του είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι ένα πολυγαμικό ζώο που καθιερώνει μια γραμμική ιεραρχία για να αναπαραχθεί. Το κυρίαρχο αρσενικό θα έχει αυτό το προνόμιο, όπως και τα κυρίαρχα θηλυκά. Αυτή η κοινωνική θέση εδραιώνεται από αντιπαραθέσεις μέσα στην ομάδα.

Τα θηλυκά έχουν περίοδο κύησης μεταξύ 21 και 29 ημερών και από 3 ή 5 μήνες ένας μαύρος αρουραίος μπορεί να αναπαραχθεί. Τα μικρά γεννιούνται τυφλά, κωφά και με πολύ λίγα μαλλιά και επομένως εξαρτώνται πλήρως από τη μητέρα τους.Στις 15 ημέρες, αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους και η ανεξαρτησία και ο απογαλακτισμός συμβαίνουν 3 ή 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Ένα θηλυκό έχει κατά μέσο όρο οκτώ μωρά ανά γέννα.

Κατάσταση διατήρησης μαύρου αρουραίου

Λόγω της παγκόσμιας εμφάνισης και αφθονίας του, η κατάσταση του είδους θεωρείται λιγότερο ανησυχητική. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές θεωρείται ακόμη και παράσιτο. Στα αστικά κέντρα, οι γάτες είναι τα κύρια αρπακτικά των μαύρων αρουραίων, ενώ στην άγρια φύση ορισμένοι τύποι πτηνών και ορισμένα χερσαία σαρκοφάγα συνήθως τα λεηλατούν.

Εικόνες μαύρου αρουραίου

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!