Δυτικός Γορίλας - Διατροφή, Χαρακτηριστικά και Διατήρηση

Δυτικός Γορίλας: Μάθετε πώς είναι αυτό το ζώο, τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του κ.λπ. Οι γορίλες είναι τα μεγαλύτερα εν ζωή πρωτεύοντα και είναι...

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Οι γορίλες είναι τα μεγαλύτερα πρωτεύοντα θηλαστικά που υπάρχουν και είναι στενά συνδεδεμένα με τον άνθρωπο, καθώς είναι πράγματι μαζί τους που μοιραζόμαστε ένα υψηλό ποσοστό των γονιδίων μας. Αυτά τα ζώα είναι πραγματικά πολύ εκπληκτικά, τόσο πολύ που θεωρούνται έξυπνα χάρη στους τρόπους επικοινωνίας τους και επειδή είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία. Όμως, δυστυχώς, και όπως η πλειοψηφία της ζωικής βιοποικιλότητας, οι γορίλες απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτό το φύλλο PlanetAnimal, θα παρουσιάσουμε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά, τον βιότοπο και τα έθιμα του δυτικού γορίλα, οπότε αν ψάχνετε πληροφορίες για αυτόν, έχετε πέσει στο σωστό μέρος!

Origin

  • Αφρική
  • Αγκόλα
  • Καμερούν
  • Κονγκό (Κινσάσα)
  • Γκαμπόν
  • Ισημερινή Γουινέα
  • Νιγηρία

Χαρακτηριστικά του δυτικού γορίλα

Οι γορίλες είναι αρκετά μεγάλα και εύρωστα πρωτεύοντα θηλαστικά που έχουν εκπληκτική δύναμη για να ταιριάζουν με το βάρος και το ύψος τους. Στο είδος, υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός, καθώς τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, φτάνοντας σε βάρος περίπου 180 κιλά στη φυσική κατάσταση. Αλλά σε αιχμαλωσία, μπορούν να φτάσουν τα 275 κιλά. Από την πλευρά τους, σε γενικές γραμμές, τα θηλυκά φτάνουν τα μισά από αυτά τα βάρη. Όσον αφορά το ύψος, κατά μέσο όρο το πρώτο μέτρο 1,75 μ. και το δεύτερο 1,25 μ.

Αυτά τα ζώα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένα με τραχιά, βαθιά μαύρη γούνα, εκτός από το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια.Σε αυτό το είδος, μπορούμε να βρούμε άτομα με ανοιχτό καφέ έως γκρι χρωματισμό. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σχετικά με το τρίχωμα των αρσενικών, με την πάροδο της ηλικίας μερικοί αναπτύσσουν ένα γκρίζο χρώμα στην πλάτη και ένα από αυτά τα κυρίαρχα αρσενικά παίρνει τον έλεγχο της ομάδας. Αυτό το χαρακτηριστικό τους οδήγησε στο να γίνουν γνωστοί ως silverbacks.

Οι δυτικοί γορίλες έχουν κοντές μύτες, μάλλον μικρά μάτια και αυτιά και μεγάλα ρουθούνια που ξεχωρίζουν καλά στο πρόσωπο. Όσο για τα σαγόνια τους, είναι επίσης μεγάλα, εφοδιασμένα με δυνατά και φαρδιά δόντια. Αυτά τα ζώα έχουν αντιπάλους αντίχειρες, όπως οι άνθρωποι, ένα χαρακτηριστικό που παρέχει ορισμένες δεξιότητες στο χειρισμό αντικειμένων.

Υποείδος Δυτικού Γορίλα

Ο δυτικός γορίλας ανήκει στο είδος Gorilla gorilla και χωρίζεται σε δύο υποείδη:

  • Γορίλας Δυτικής Πεδινής (Γορίλας Γορίλλας)
  • The Cross River Gorilla (Gorilla gorilla diehli)

Οικότοπος του δυτικού γορίλα

Οι δυτικοί γορίλες ευδοκιμούν κυρίως σε δάση δευτερεύοντος τύπου που έχουν ανοιχτό θόλο που επιτρέπει καλή ηλιακή πρόσπτωση στο έδαφος. Τα περιφερειακά ποτάμια και ο κατακερματισμός των οικοτόπων είναι κοινά εμπόδια για αυτό το είδος.

Ο γορίλας της δυτικής πεδιάδας μπορεί να βρεθεί τόσο σε βαλτώδεις περιοχές όσο και σε ηπειρωτικά πεδινά δάση, που βρίσκονται στο Καμερούν νότια του ποταμού Κονγκό και επίσης ανατολικά του ποταμού Oubangui. Από την πλευρά του, το υποείδος γορίλα Cross River βρίσκεται στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν.

Συνήθειες του δυτικού γορίλα

Κατά κανόνα, αυτό το είδος γορίλλα ζει σε ομάδες, με κάποια διαφορά στον αριθμό ανάλογα με το υποείδος. Ο γορίλας Cross River τείνει να σχηματίζει ομάδες περίπου 20 ατόμων, ενώ ο γορίλας των δυτικών πεδιάδων ζει σε συναθροίσεις περίπου 10 γορίλων.

Σε αυτές τις οικογένειες υπάρχει ένας αρσενικός αργυρόκερος που είναι ο κυρίαρχος και τα θηλυκά με τα μικρά τους. Ωστόσο, είναι σύνηθες για τους νέους να ζουν κοντά στην κύρια ομάδα. Οι Silverbacks μπορούν να μετακινηθούν από ένα νεότερο αρσενικό που δείχνει μεγαλύτερη δύναμη. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως ο νέος αρχηγός σκοτώνει τα μικρά του προηγούμενου, για να σταματήσει τη γαλουχία των μητέρων και να τις κάνει να μπουν στην αναπαραγωγική φάση. Ο εκδιωχθείς γορίλας θα κάνει συνήθως μια μοναχική ζωή.

Οι γορίλες είναι γενικά ντροπαλοί και φιλήσυχοι, αλλά αυτό δεν αφαιρεί την αγριότητά τους, ειδικά τα αρσενικά, που μπορεί να είναι αρκετά επιθετικά και επικίνδυνα μπροστά σε εισβολείς. Η τυπική συμπεριφορά ενός αναστατωμένου γορίλα είναι να χτυπά το στήθος του σε όρθια θέση, εκτός από το να γρυλίζει δυνατά.

Αυτά τα ζώα έχουν τη συνήθεια να σχηματίζουν φωλιές με κλαδιά, τις οποίες μπορούν να κάνουν σε ένα δέντρο ή στο έδαφος, κάτι που θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Από την άλλη, συνηθίζεται και να περιποιούνται ο ένας τον άλλον.

Western Gorilla Feeding

Ο δυτικός γορίλας είναι φυτοφάγο είδος που καταναλώνει ζουμερά στελέχη φυτών, φύλλα, μούρα και ινώδη φλοιό.

Το υποείδος Gorilla gorilla diehli, καταναλώνει χόρτα και αλεσμένο φλοιό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και θα καταναλώνει φρούτα μόνο εάν το επιτρέπει η εποχή. Από την πλευρά του, ο γορίλας Gorilla Gorilla τρέφεται με είδη όπως το Aframomum spp και επίσης καταναλώνει τα φύλλα και τους βλαστούς της οικογένειας Marantaceae. Όσο για τα φρούτα, θα τα καταναλώνουν και ανάλογα με την εποχή. Επιπλέον, αυτό το υποείδος περιλαμβάνει μυρμήγκια, τερμίτες και ορισμένα υδρόβια φυτά στη διατροφή του.

Αφιερώνοντας πολλές ώρες σε αυτή τη δραστηριότητα, αυτά τα ζώα τρέφονται κυρίως το πρωί και το απόγευμα. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να σκαρφαλώσουν μεγάλα ύψη για να τραφούν με συγκεκριμένα δέντρα.

Αναπαραγωγή του δυτικού γορίλα

Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία 10 ετών, ενώ τα αρσενικά ωριμάζουν σε ηλικία 18 ετών. Η τάση είναι ότι το κυρίαρχο αρσενικό είναι αυτό που ζευγαρώνει με τα θηλυκά της ομάδας και λόγω των ικανοτήτων και της δύναμης των τελευταίων είναι το αγαπημένο των θηλυκών.

Όπως στους ανθρώπους, οι γορίλες δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο αναπαραγωγής και τα θηλυκά έχουν έμμηνο κύκλο κάθε 28 ημέρες. Ο χρόνος κύησης τείνει να είναι περίπου 256 ημέρες, περίπου εννέα μήνες και τα θηλυκά θα γεννήσουν ένα μόνο μικρό που ζυγίζει περίπου 2 κιλά.

Τα νεογνά θηλάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, περίπου 4-5 ετών, μετά από την οποία γίνονται ανεξάρτητα. Τα θηλυκά αναπαράγονται συνήθως σε διαστήματα 4 έως 6 ετών. Γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η θνησιμότητα των νεογνών είναι πολύ υψηλή και αγγίζει εύκολα το 65%. Ωστόσο, αν και τα αρσενικά αλληλεπιδρούν ελάχιστα με τα παιδιά τους, είναι σκληρά προστατευτικά με την ομάδα της οικογένειας.

Κατάσταση διατήρησης του δυτικού γορίλα

Ο δυτικός γορίλας κινδυνεύει σε κρίσιμο βαθμό, με τάση μείωσης του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα κυνηγιού ή σύλληψης είναι παράνομη, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη σφαγή αυτού του ζώου για την κατανάλωση του κρέατος του. Τα επίπεδα επίθεσης του είδους είναι ανησυχητικά και μαζικά, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Το υποείδος γορίλα Cross River επηρεάζεται ιδιαίτερα επειδή είναι μικρό και κατακερματισμένο. Οι γορίλες υφίστανται τις συνέπειες του ευκαιριακού κυνηγιού, δηλαδή πολλοί κυνηγοί που αναζητούν άλλα είδη επωφελούνται από τις συναντήσεις με αυτά τα ζώα. Επίσης, είναι σύνηθες να πιάνονται σε παγίδες που χρησιμοποιούνται για άλλα ζώα.

Από την άλλη, μεγάλο μέρος της επικράτειας έχει δοθεί σε παραχωρήσεις για υλοτομία. Επιπλέον, η μετάδοση από τον ιό Έμπολα είναι μια άλλη σημαντική αιτία που επηρεάζει αυτούς τους πληθυσμούς πρωτευόντων.Σαν να μην έφταναν αυτές οι πτυχές, εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τον βιότοπο του είδους και επομένως αυτό.

Νόμοι υπάρχουν σε όλη την περιοχή όπου ζει ο δυτικός γορίλας. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες ασυνέπειες στην εφαρμογή τους, επομένως το τελικό αποτέλεσμα είναι οι τραγικές συνέπειες που περιγράφονται παραπάνω.

Western Gorilla Pictures

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!